EN UA
@

Нові підходи до формування Переліку професій загальнодержавного значення

12 серпня 2019
Нові підходи до формування Переліку професій загальнодержавного значення

Міністерство освіти і науки України погодилось з пропозицією Інституту професійних кваліфікацій щодо нових підходів до формування Переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 818.

Наразі, зазначений Перелік складається з 25 професій, які вважаються загально важливими, підготовка спеціалістів за якими фінансується з державного бюджету, в той час як фінансування решти робітничих професій здійснюється за рахунок коштів обласних бюджетів. У своєму зверненні до Міністерства освіти і науки України Інститут професійних кваліфікацій звернув увагу, що зазначений перелік професій разом із професіями, універсальність яких є безсумнівною («Верстатники», «Зварник»), містить професії вузько галузевого використання («Машиніст бурової установки», «Складальник корпусів металевих суден») тощо.

Завдяки власній методиці, Інститут готовий запропонувати підхід, завдяки якому можна формувати підтверджений об’єктивними результатами аналізу даних стану ринку праці перелік робітничих професій, які є дійсно необхідними для економіки країни в цілому з можливістю формування відповідних регіональних переліків.

Зазначена робота, на думку Міністерства освіти і науки України, має розпочатися в рамках виконання Концепції реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» на період до 2027 року, затверджена розпорядженням КМУ від 12.06.2019р. № 419-р.