EN UA
@

Відбулось експертне обговорення проєкту Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

20 серпня 2020
Відбулось експертне обговорення проєкту Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко взяв участь в експертному обговоренні проекту Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в частині забезпечення ефективних процедур участі громадськості під час формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення, яке відбулося 20 серпня 2020р. у режимі відеоконференції.

Зокрема, мова йде про механізми реалізації форм громадської участі у формуванні та реалізації державної і регіональної політики, вирішенні питань місцевого значення, зокрема, вибори і референдуми, загальні збори (конференції) за місцем проживання, громадські слухання, місцеві ініціативи, електронні петиції, консультації з громадськістю, громадська експертиза, діяльність консультативно-дорадчих органів та органів самоорганізації населення, тощо.

Зазначена робота пов’язана із необхідністю перегляду й актуалізації діючої Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016 – 2020 роки (https://www.kmu.gov.ua/gromadskosti/gromadyanske-suspilstvo-i-vlada/spriyannya-rozvitku-gromadyanskogo-suspilstva/nacionalna-strategiya-spriyannya-rozvitku-gromadyanskogo-suspilstva-v-ukrayini-na-2016-2020-roki).

На думку Родіона Колишка у представленому проекті бракує механізмів й інструментів участі у формуванні та реалізації державної та місцевої політики саме інститутів громадянського суспільства, серед яких, зокрема, механізми соціального й громадянського діалогу.

Серед інших важливих питань, що обговорювалися учасниками засідання, були також роль і майбутнє громадських рад, необхідність підвищення рівня виконання органами виконавчої влади зобов’язань із розміщення публічних даних тощо.

Інститут професійних кваліфікацій направить свої пропозиції до проекту Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.