EN UA
@

Професійна освіта 2021: що нас чекає?

27 листопада 2020
Професійна освіта 2021: що нас чекає?

Триває робота над розробленням Плану заходів реалізації Стратегії розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на період до 2023 року. Член робочої групи, Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко проаналізував пріоритетні завдання у сфері розвитку професійної освіти, які мають бути реалізовані вже у 2021 р.

«У першу чергу це прийняття нового Закону України про професійну освіту,» - зазначає Родіон Колишко, -«тим більше що наразі у Верховній Раді є два законопроекти, які в багатьох випадках не схожі, не враховують реалії сьогоднішнього дня і виклики, що стоять перед професійною освітою. Ситуація ускладнюється відсутністю урядового проекту закону».

Серед інших важливих завдань на 2021 рік розробники пропонують:

  • Розроблення критеріїв удосконалення мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти
  • Створення при Президентові України Національної ради з питань професійної (професійно-технічної) освіти
  • Розроблення і затвердження Положення про наглядову раду закладу професійної (професійно-технічної) освіти
  • Розроблення освітніх програм для членів регіональних рад професійної (професійно-технічної освіти) з питань формування регіонального замовлення на підготовку кадрів на основі прогнозів розвитку регіонів
  • Розроблення та затвердження Методики розрахунку орієнтовної середньої вартості підготовки кваліфікованого робітника в закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інші важливі завдання.

Наразі робота над проектом завершується і найближчими днями він має бути винесений на громадське обговорення.