EN UA
@

Засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій

03 листопада 2021
Засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій

2 листопада 2021р. відбулось чергове засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій при ТПП України. У засідання взяли участь представники 17 регіональних палат, членкиня Національного агентства кваліфікацій Інна Осадчук, Генеральний Директор Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік, представники Німецько-Української промислово-торговельної палати (AHK Ukraine).

На переконання очільників Національного агентства кваліфікацій, вже сьогодні є готовність Агентства приймати заявки на акредитацію кваліфікаційних центрів. Впродовж 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив необхідну нормативну базу для підтвердження та визнання  результатів формального та неформального навчання кваліфікаційними центрами.

Учасники засідання обговорили практичні аспекти процедур запуску кваліфікаційних центрів, зокрема наявну нормативну базу та найближчі плани щодо нових актів законодавства, юридичний статус кваліфікаційних центрів, вимоги до матеріально-технічної бази кваліфікаційних центрів, окремі аспекти проведення оцінювання професійних кваліфікацій та інші питання.

За словами Віцепрезидента ТПП України Наталії Забрудської, завдяки тісному партнерству з Національним агентством кваліфікацій та експертними організаціями система Торгово-промислових палат України має можливість рухатись в напрямку створення мережі кваліфікаційних центрів по всій країні.

За словами голови Ради з питань розвитку професійних кваліфікацій при ТПП України, директора ІПК Родіона Колишка, така готовність має підкріплюватися як чинною нормативною базою, так і методичними порадами для новоутворених кваліфікаційних центрів з боку Національного агентства кваліфікацій, оскільки все ще не до кінця вирішеними залишаються відкритими питання визначення професійної кваліфікації, яку необхідно підтверджувати; варіативність інструментів оцінювання; кваліфікація, підготовка та відбір оцінювачів професійних кваліфікацій тощо.

Генеральний Директор Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік, зокрема, наголосила на необхідності уніфікації процедур оцінювання професійних кваліфікацій в системі закладів формальної освіти та у кваліфікаційних центрах.

Учасники зустрічі домовились продовжити низку практичних зустрічей з представниками Національного агентства кваліфікацій.