EN UA
@

Уряд ініціює розроблення Стратегії формування державного замовлення на підготовку кадрів

31 липня 2015
Уряд ініціює розроблення Стратегії формування державного замовлення на підготовку кадрів

Мінекономрозвитку разом із заінтересованими сторонами виконавчої влади, за участю об’єднань та організацій роботодавців, науково-дослідних інститутів, що проводять дослідження ринку праці та трудових відносин, опрацьовує питання щодо розроблення Стратегії формування державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів.

Наразі слід визнати, що модель формування державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, що збереглася із певними модифікаціями з радянських часів, не витримує жодної критики. Вона перетворилася на підтримку часто неконкурентних навчальних закладів та не орієнтована на формування здорового конкурентного середовища серед постачальників навчальних послуг. Також слід визнати, що з ідеологічної точки зору модель не орієнтована на задоволення саме державних потреб. А задля виконання своєї основної місії – бути «засобом державного регулювання задоволення потреб економіки та суспільства у кваліфікованих кадрах» - як задекларовано у Законі України «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів», не вистачає сучасних та ефективних інструментів прогнозування динаміки попиту на робочу силу.  

З метою підвищення ефективності фінансування професійної освіти необхідно критично переглянути підходи до управління фінансами, особливо щодо формування та розподілу державних витрат на підготовку кадрів. Запрошуємо долучитися до роботи з розроблення зазначеної Стратегії. Пропозиції просимо надсилати на електронну адресу garmash@fru.org.ua