EN UA
@

Регіональна конференція з впровадження Національних рамок кваліфікацій

13 жовтня 2015
Регіональна конференція з впровадження Національних рамок кваліфікацій

6-8 жовтня в м. Батумі (Грузія) відбулася регіональна конференція «Обмін досвідом з метою удосконалення кваліфікацій – Конференція з НРК 2015». Організатори конференції – Міністерство освіти і науки Грузії, Європейська Комісія і Європейський фонд освіти.

Під час конференції представлено досягнутий прогрес, обговорювалися проблемні питання та пріоритетні напрями роботи з розроблення та впровадження НРК в країнах Східного Партнерства (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна). Україну у заході представляли представники Міністерства освіти і науки, Міністерства соціальної політики, Державної служби зайнятості, соціальних партнерів.

Конференція проводилася з метою обміну досвідом та знаннями з питань розвитку та впровадження Національних рамок кваліфікацій (НРК). Роботу в рамках конференції було організовано в 4 робочих групах:

1) планування впровадження НРК (Грузія, Білорусь);

2) взаємозв’язок НРК з класифікаторами професій та освітніми програмами (Україна);

3) кваліфікації, більш відповідні вимогам ринку праці (Азербайджан, Молдова);

(4) НРК як інструмент для навчання впродовж життя (Україна).

Результати дискусій засвідчили, що в країнах регіону відсутній єдиний підхід до питання впровадження НРК (нової моделі системи кваліфікацій). Як одне з найбільш актуальних завдань подальшого розвитку національних систем кваліфікацій учасники підкреслили необхідність створення окремого органу, відповідального за координацію роботи з розвитку та впровадження НРК.

Також було відзначено, що ключовою для розвитку системи професійних кваліфікацій (розроблення професійних стандартів, розроблення та присвоєння професійних кваліфікацій, прогнозування кваліфікаційних вимог) є роль організацій роботодавців, професійних асоціацій на галузевому рівні. Необхідним є також сприяння поширенню інформації щодо можливостей НРК/ системи кваліфікацій, надання експертно-косультаційної допомоги зацікавленим організаціям. Важливою є активізація використання НРК як інструменту визнання кваліфікацій, в тому числі тих, що набуті у неформальний спосіб, та часткових.

Пропонуємо до Вашої уваги матеріали конференції:

Матеріали робочих груп:

Підсумковий звіт з робочих груп

Висновки конференції