EN UA
@

Формування Національної системи кваліфікацій

06 березня 2018
Формування Національної системи кваліфікацій

2 березня 2018 р. за ініціативи Комітету ВРУ з питань науки і освіти відбувся круглий стіл, присвячений інституційному забезпеченню Національної системи кваліфікацій.

Як зазначив член Комітету Тарас Кремінь, відкриваючи круглий стіл, Національна система кваліфікацій є надзвичайно актуальним питанням зараз, формування якої обумовлено як вимогами законодавства, так і необхідністю впорядкування окремих її елементів, що наразі присутні в Україні. Тарас Кремінь також відзначив, що спроби нормативного оформлення Національної системи кваліфікацій вже відбувалися та були свого часу ініційовані представниками роботодавців.

Національний експерт ЄФО Сергій Мельник у своїй доповіді представив деякі напрацювання Міжвідомчої робочої групи, направлені на інституційне забезпечення формування Національної системи кваліфікацій, центральне місце яких займає створення Національного агентства кваліфікацій.

Додаючи до тез Сергія Мельника Перший заступник Президента Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий відзначив важливість Національної рамки кваліфікацій та її рівнів.

Перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська наголосила на необхідності розвитку системи навчання дорослого населення, в т.ч. на виробництві, вбачаючи в цьому розширення можливостей на успішне працевлаштування для працездатного населення.

В свою чергу Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко у своєму виступі зазначив, що перші спроби внормування Національної системи кваліфікацій, до якого були причетні представники Інституту, не були сприйняті суспільством й експертним середовищем через їх передчасність. Говорячи про важливі елементи майбутньої Національної системи кваліфікацій, Родіон Колишко відзначив, що одним з ключових її елементів є «кваліфікація», її структура та види, в т.ч. професійні кваліфікації як нове явище в Україні, передбачене Законом України «Про освіту».

Експерти Інституту направили свої зауваження та пропозиції до проекту Рекомендацій круглого столу.