EN UA
@

Трудовий потенціал України потребує розвитку та захисту!

12 грудня 2019
Трудовий потенціал України потребує розвитку та захисту!

Трудовий потенціал України потребує розвитку та захисту! Саме з такою тезою Інститут професійних кваліфікацій звернувся до Президента України Володимира Зеленського з ініціативою розроблення Указу «Про Основні напрями державної політики розвитку трудового потенціалу в Україні на період до 2030 року».

На думку Директора Інституту професійних кваліфікацій Родіона Колишка, «якщо терміново не вжити заходів для захисту та розвитку трудового потенціалу, то вже до 2030 року одна особа, яка працює, буде утримувати більш ніж 3 непрацездатні особи, що не тільки ставить під загрозу задекларовані плани економічного зростання у 40% за 5 років, але фактично є критично загрозливим для економіки та безпеки України».

У листі перелічуються окремі елементи державної стратегії розвитку і захисту трудового потенціалу країни, зокрема, створення фондів підтримки професійного розвитку дорослих, формування сучасної системи професійної орієнтації населення, розроблення проактивної політики повернення українських громадян, які працюють за кордоном, створення Національної системи кваліфікацій тощо.

Окрема частина державної політики має бути спрямовано на оновлення нормативної бази та оптимізацію державних коштів, спрямованих на замовлення та підготовку необхідних для розвитку економіки та соціальної сфери України.

Інститут професійних кваліфікацій звертає увагу, що єдиний в цій сфері указ був прийнятий у 1999 році та охоплював період до 2010 року. «З цього часу радикально змінились умови економічного та соціального розвитку України, з’явилися виклики та загрози, які навіть важко було передбачити на початку тисячоліття», - зазначає Родіон Колишко, - «тому з розробленням такого Указу не можна зволікати, його приймати необхідно було вже вчора!».