EN UA
@

Завершилось громадське обговорення законопроекту про НСК

17 квітня 2020
Завершилось громадське обговорення законопроекту про НСК

Інститут професійних кваліфікацій направив до Міністерства освіти і науки України низку пропозицій до проекту Закону України «Про Національну систему кваліфікацій», громадське обговорення якого завершилося 16 квітня 2020р.

Серед основних пропозицій, які були направлені експертами Інституту, слід зазначити: термінологічні уточнення («результати навчання», «часткова кваліфікація»), пропозиція увести до тексту законопроекту визначення й регулювання стандартів оцінювання як одного з найважливішого елементу Національної системи кваліфікацій, уточнення низки повноважень Національного агентства кваліфікацій та Кабінету Міністрів України (зокрема, щодо регламентації рад з розвитку професійних кваліфікацій, затвердження порядку реєстрації громадських об’єднань як організацій професійного регулювання).

Однією з принципових новацій є пропозиція ввести поняття «первинна професійна кваліфікація». Розуміючи можливу складність з термінологією, адже законопроект вже містить поняття «повна професійна кваліфікація», «часткова професійна кваліфікація» та деякі інші, на думку Директора Інституту професійних кваліфікацій Родіона Колишка таку пропозицію слід розглянути. «Ми розуміємо, що заклад освіти навряд чи відмовиться від присвоєння не тільки освітньої, але й певної професійної кваліфікації. Скоріше за все така кваліфікація не буде співпадати з вимогами професійного стандарту і вимогами роботодавця до працівника, тож, як компроміс між професійним і освітнім стандартами щодо визначення необхідного набору знань і навичок випускника, нашими експертами пропонується ввести таке поняття як «первинна професійна кваліфікація», - зазначає Родіон Колишко.