EN UA
@

Відбулось перше робоче засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій при Торгово-промисловій палаті України

06 серпня 2021
Відбулось перше робоче засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій при Торгово-промисловій палаті України

3 серпня 2021р. відбулось перше робоче засідання Ради з розвитку професійних кваліфікацій. Основним питанням засідання було визначення пріоритетів роботи Ради  у другому півріччі 2021 року.

За проведеним між членами Ради опитуванням, основними пріоритетами визначено особливості створення Кваліфікаційних центрів на базі регіональних Палат, питання підготовки професійних кадрів, участь у розробці нового закону про професійну освіту.

Представники регіональних палат виявили зацікавлення в роботі з реформи системи підготовки професійних кадрів та готовність до системної співпраці з бізнесом і місцевою владою для відкриття кваліфікаційних центрів. Втім невирішеними залишаються багато питань, починаючи від організаційних передумов для акредитації кваліфікаційних центрів, до таких системних питань як забезпечення якості під час проведення оцінювання кваліфікацій.

Крім безпосереднього оцінювання професійної кваліфікації, є й інші аспекти, на яких слід зосередити увагу. «Кваліфікаційний центр – це не тільки машина для видачі сертифікатів. Це й механізм виявлення прогалини у знаннях та навичках кандидатів, і надання порад, де й як ці прогалини заповнити», - зазначив голова Ради з розвитку професійних кваліфікацій при Торгово-промисловій палаті України, Директор ІПК Родіон Колишко.

Окремо постало питання участі регіональних палат у забезпеченні потреб регіонів професійними кадрами. Сьогодні в регіонах відсутня єдина політика, спрямована на розвиток професійної освіти. Присутні як ініціативи створення окремих робочих груп для підготовки проєкту Стратегічного плану розвитку регіональної системи професійної (професійно-технічної ) освіти області на 2022-2027 роки, так і згадки про необхідність розвитку регіональної мережі професійної освіти в межах обласної річної програми розвитку системи освіти. «І тим важливішим завданням є забезпечення активної системної участі представників вітчизняного бізнесу, яких об’єднує ТПП», - зазначив Родіон Колишко.

Серед найближчих планів Ради є проведення круглого столу у вересні 2021р. для розгляду питань щодо створення Кваліфікаційних центрів.