EN UA
@

Які навички будуть необхідні Україні у повоєнний період?

14 квітня 2023
Які навички будуть необхідні Україні у повоєнний період?
Які навички будуть необхідні Україні у повоєнний період? Відповідь на це питання в Україні шукають практично з перших днів війни. Свої рішення національні та міжнародні експерти представили 13 квітня 2023р. під час міжнародного вебінару «Практичні аспекти формування необхідних умінь та навичок в умовах пост-кризового розвитку країн», організованого та проведеного Інститутом професійних кваліфікацій разом з Національним агентством кваліфікацій за підтримки Торгово-промислової палати України та Європейського фонду освіти (European Training Foundation).

Відкриваючи вебінар, Президент Інституту професійних кваліфікацій Олексій Мірошниченко, зокрема, відмітив, що однією з нагальних, спільних для системи освіти та ринку праці проблем, і не тільки в Україні, є невідповідність набутих знань та вмінь реальним потребам роботодавців. «За підрахунками бізнесу, у довоєнний та доковідний період бізнес витрачав більше 1 мільярда гривень на рік на перенавчання, підвищення кваліфікації та перекваліфікацію персоналу. Вдумайтеся в ці цифри!», - зазначив Олексій Мірошниченко.

Голова Національного агентства кваліфікацій, Юрій Баланюк, відзначив важливість кваліфікацій у повоєнний період, зазначивши, зокрема, що на підприємствах в умовах самого сприятливого податкового та інвестиційного клімату і сьогодні, і після війни мають в першу чергу працювати люди з відповідними уміннями та кваліфікаціями, своєчасне визначення яких є надважливим завданням. Також Юрій Баланюк повідомив, що цей вебінар вважається частиною заходів, які проводяться в країнах Європейського Союзу в межах Європейського року навичок, яким оголошено 2023р.
Віцепрезидент Торгово-промислової палати України Валерій Король у своєму привітанні звернув увагу на важливість технічних та практичних умінь та навичок, яких конче потребує економіка України як зараз, так і у повоєнний період.

Представники Європейського фонду освіти окреслили загальноєвропейський контекст розвитку знань, умінь та навичок, зазначивши, зокрема, серед важливих викликів, що впливають на формування системи умінь та навичок, велику кількість молоді, яка не бажає вчитися, необхідність стимулювання дорослого населення до навчання та вдосконалення професійних та соціальних компетентностей, мобільність населення та значні темпи цифровізації економіки та суспільства.

Довідково:
Вебінар «Практичні аспекти формування необхідних умінь та навичок в умовах пост-кризового розвитку країн» є першим заходом проєкту Європейського фонду освіти «Мережа експертів Лабораторії навичок», зокрема, в країнах Східного Партнерства, проведеного силами членів мережі. Захід модерував Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко.